Diakonie Západ je střediskem Diakonie ČCE, druhého největšího poskytovatele sociálních služeb v České republice.

mapka2016-7

Vznik: 2012 (fúze 3 středisek Merklín, Rokycany, Plzeň)
Působnost: Plzeňský kraj
Nabízí: 13 druhů registrovaných sociálních služeb a další navazující činnosti
Provozuje: zhruba 38 specializovaných zařízení
Hospodaří s: více než 67 000 000 Kč/rok
Zaměstnává: více než 150 lidí z regionu
Pečuje o: více než 3 600 klientů
Řeší: více než 200 projektů/rok
Akreditace: k výkonu sociálně právní ochrany dětí, dobrovolnická agentura, certifikovaná primární prevence
Klinické pracoviště: Teologické fakulty Jihočeské univerzity
Dceřiná společnost: Možnosti tu jsou, o.p.s. - provozuje Café Restaurant Kačaba, Secondhelp a Zdravá svačina

Zřizovatel Diakonie Západ
Diakonie Českobratrské církve evangelické – účelové zařízení Českobratrské církve evangelické, Jungmannova 22/9, 110 00 Praha 1 – Nové Město, založené za účelem poskytování sociálních služeb, vzdělávání, poskytování zdravotní péče a dalších obecně prospěšných služeb.

Význam slova Diakonie
Slovo diakonia pochází z řečtiny a znamená sloužit. Bible tak označuje příklad Ježíše Krista a jeho pomoc lidem slovem i činy. Z toho vychází služba křesťanů všem potřebným jako praktický projev víry. Diakoniemi jsou v prostředí reformovaných církví označována zařízení vyvíjecí aktivity v sociální oblasti (obdoba Charity v římsko-katolické církvi).