DZ_pecet_30_10-04

Letošní rok je pro Diakonii Západ ověnčen pomyslným slavnostním vavřínem. Slaví totiž hned dvojnásobné výročí – 30 let Diakonie ČCE v Západních Čechách a 10 let od vzniku Diakonie Západ.

KDY A KDE BUDEME SLAVIT?

22. 6. 2022 od 15:00 do 18:00 ve venkovních prostorách (za dobrého počasí), kavárně a tržnici (za špatného počací) DEPO2015.

JAKÝ BUDE PROGRAM?

K poslechu bude hrát DJ Papa Django, který spolu se saxofonistou vytvoří příjemnou electroswingovou atmosféru ke korzování prostorem oslav.

Těšit se můžete na různé aktivity v duchu "zažij Diakonii Západ", které pro Vás připraví jednotlivé služby, zajištěn bude i program pro děti a využít můžete dokonce i programu, který v té době nabízí DEPO2015. Po skončení naší akce navíc můžete v prostorách zůstat, protože se bude pokračovat již tradiční a velmi efektní swingovou tančírnou.

K dispozici budou celkem 4 zajímavá stanoviště, která se budou vždy věnovat jedné cílové skupině klientů. Zažijete si například:

– zažijete si rozvážení obědů na čas a převoz klienta na vozíku – skoro přesně tak, jako to dělají naše pečovatelky starající se o seniory;

– vyzkoušíte si pomůcky, se kterými pracujeme s osobami s těžkým mentálním postižením a zažijete si tzv. snoezelen;

– prožijete "aha" moment ve chvíli, kdy si zahrajete na hry na komunikaci a konflikt a zjistíte, jak s partnerem řešíte náročné situace;

– vyzkoušíte si, jak jednoduché je vytvářet předsudky vůči lidem kolem nás nebo jak řešit složité problémy;

- vyfotíte se v našem fotokoutku,

a mnoho dalšího!

PROČ SLAVÍME?

Prvního května roku 1992 vzniklo za obrovského přispění místní křesťanské komunity Středisko Merklín, které se svou křesťanskou sociální a pastorační péčí staralo o děti i dospělé s mentálním postižením. Významným dílem přispěly také spřátelené sbory ze zahraničí, například z Holandska. Zároveň zde Diakonie zřídila speciální mateřskou, zvláštní a pomocnou církevní školu pro žáky, kteří měli více vad. Od založení tohoto střediska s obrovskou tradicí tedy datujeme oněch 30 let, které letos slavíme

O několik let později, v roce 2001, vzniklo Středisko Rokycany, které reagovalo na potřeby tamní komunity a nevěnovalo se mentálně postiženým, ale rozhodlo se zajistit poradenství a pastoraci dětem a mládeži ze sociálně slabých a jinak potřebných rodin. Založilo se zde tedy nízkoprahové komunitní centrum, ze kterého se poté pomoc rozšířila o občanskou poradnu a centrum podpory rodiny.

Posledním pomyslným dílkem skládačky bylo Středisko Plzeň, které vzniklo o dva roky později. V Plzni se v té době nenacházelo zařízení, které by poskytovalo podporu rodinám, které měly děti s mentálním a kombinovaným postižením. Rodiče se tedy spojili, společně po víkendech přestavěli budovu školky na Lochotíně a obrovskou vervou se vrhli do sociální práce.

Pak už byl jen krůček k tomu, aby se všechna střediska 1. 1. 2012 sloučila a společně byla silnější pod jednou pomyslnou střechou – Diakonií Západ.

KDO NÁM UŽ FANDÍ?

logo depo