Člověk a zvíře. Pevné spojení od pradávna.

11. října 2021

Představte si, že jdete po ulici a naproti vám šlape malé chlupaté soci, co jednou vyroste do krásného psa. Že vidíte kočku na zápraží domu, kterak se vyhřívá pod sprchou slunečních paprsků, nebo pozorujete malého králíčka, jak okusuje mrkev a při tom na vás valí své velké oči. Už jen pomyšlení na tyto situace vyvolává různé pocity a odezvy těla. Na chvilku se zastavte a pozorujte je. Krásné, že?

Člověk a zvíře. Pevné spojení od pradávna.
11. října 2021 - Člověk a zvíře. Pevné spojení od pradávna.

A přesně o tyto pocity a tělesné reakce během řízeného kontaktu člověka s postižením a zvířete jde. Ve Stacionáři Korálek pro osoby s postižením v Soběkurech to vědí, a proto klientům pořídili nové kamarády, morčata a slepice hebvábničky. Tato zvířata mají jemnou, na dotyk příjemnou srst. Jsou klidná a zároveň velmi zvídavá, mají ráda kontakt a pohlazení. Pro naše klienty (i pracovníky) ideální volba.

Kontakt člověka se zvířetem má blahodárný vliv na psychickou pohodu, soustředěnost a pohybové schopnosti. Je dokázáno, že při pravidelném kontaktu člověka se zvířetem dochází ke snížení krevního tlaku, úpravě srdečního rytmu, zlepšení a prohloubení dechu, uvolnění napjatých svalů, k dobré náladě a celkové pohodě, zlepšení jemné i hrubé motoriky, emočnímu zklidnění, zvýšenému vnímání a rozvoji řeči a slovní zásoby. Při přímém kontaktu vnímá člověk zvíře jako přítele a komunikuje s ním. Dochází tak ke vzájemné interakci a především aktivizaci klienta. Jejich psychika je stimulována. Pouhé „mazlení“ nebo chování tak rozvíjí hned několik oblastí. Od procvičování svalů a koordinaci, až po stimulaci nervových zakončení a probouzení emocí konče.

Blahodárné účinky má i samotná přítomnost zvířete v místnosti bez přímého kontaktu. Typickým příkladem je akvárium s rybami v čekárně u lékaře. Sledováním pohybu ryb odvrátíte pozornost od strachu a stresu. Funguje to, že? Stejně je to i v našem stacionáři. Klienti dobře vědí, kde je klícka s morčaty, a ti, kdo s přímým kontaktem zatím otálejí, zůstávají u smělého přešlapování a poslouchání šumu pilin a pozorování.

Své o tom ví paní Jana, pracovnice v sociálních službách ve stacionáři Korálek, která s klienty při kontaktu se zvířaty nejvíce asistuje.

Mimochodem, věděli jste, že když budete mít nějakého toho domácího mazlíčka, můžete si prodloužit život až o 15 %?