Dojemné sloučení rodiny

18. ledna 2022

Klienta naší služby Terén, pana S., poznal pracovník našeho týmu v polovině roku 2020. Tehdy se společně dohodli na spolupráci ohledně sloučení rodiny našeho klienta. Ten tou dobou pracoval v České republice na zaměstnaneckou kartu a jeho žena zatím byla na Ukrajině, kde vychovávala jejich syna.

Sloučení rodiny
18. ledna 2022 - Dojemné sloučení rodiny

Klient si nevěděl rady, jak dostat rodinu do ČR a trpěl absencí svých blízkých. Koncem roku 2020 se podařilo za asistence našeho pracovníka vyřešit pracovní povolení a pobytovou kartu pro jeho ženu. Než žena pana S. odjížděla od svého pětiletého synka, podařilo se jí za pomoci našeho pracovníka podat podklady na vízum pro dítě, aby celá rodina mohla žít společně v ČR. Několik měsíců roku 2021 se nic nedělo, ambasáda v Kyjevě pracovala v omezeném režimu a vstup cizinců na území byl rovněž omezen z důvodu pandemie COVID-19. Rodina žila stále odděleně, klient s manželkou v Plzni a malý syn v Charkově s babičkou.

Pracovník Terénu záležitost několikrát urgoval na konzulátu v Kyjevě, stejně tak ověřoval možnosti vstupu dítěte na území ČR na Ministerstvu vnitra, které zodpovídá za vstup a pobyt cizinců do země. Za silné podpory celé služby se podařilo rodině najít nájemní byt v Plzni, prostorné 1+1 sloužilo jako dobré zázemí pro tříčlennou rodinu a najednou koncem jara přišlo rozhodnutí o udělení víza pro malého syna. Celá rodina se shledala více než po roce odloučení na začátku léta. Již tou dobou navigoval pracovník služby rodinu k tomu, aby dítě zapsali do školky. Společně tak klienti služby a pracovník našli vhodnou školku. Registrace dítěte, zápis do MŠ, zajištění doučování českého jazyka a komunikace se školkou včetně další podpory – to vše řešil klient s naší službou v letních měsících 2021. Když pracovník doprovázel spokojenou rodinu 1. září do školky a viděl, že se malý syn nemůže dočkat nových kamarádů, neubránil se dojetí. Rodina je nadále pospolu, tento rok se bude prodlužovat pobyt pro syna, protože půjde do školy. Umí číst i psát česky a podle učitelek v MŠ je velmi nadaný.

Při poslední návštěvě pracovníka u rodiny doma před koncem roku 2021 řekl klient bez ostychu a čistou češtinou: "Děkujeme vám!"