Domov Radost bude mít nový kabát i košili. Rekonstrukce začala.

18. března 2019

Radost pro domov. Čeká ho oprava

Mladá fronta DNES | 11.3.2019 | Rubrika: Kraj Plzeňský | Autor: Klára Mrázová |

Díky rekonstrukci hlavní budovy zařízení v Merklíně dostanou klienti lepší pokoje i prostor pro odpočinek.

Po šestadvaceti letech se merklínský Domov Radost, který pečuje o lidi s těžkou formou autismu a mentálním postižením, dočká rozsáhlých oprav. Kvůli rekonstrukci se část klientů a personálu přestěhuje do Stodu. Do lepšího zázemí se vrátí v září.
Největší zásahy se týkají hlavní budovy. V přízemí se nacházejí především společenská místnost a kanceláře, v prvním a druhém patře jsou pokoje, dále kuchyň s jídelnou, prostor pro odpočinek a sociální zařízení. „Udělají se rozvody, topení, vymění se okna, přibude další koupelna a modernizuje se interiér. Klientům se také zvětší pokoje, kterých je tady jedenáct. Pokud budou chtít, dáme do nich kvalitnější vybavení. Někteří jsou ale fixovaní na své věci, takže se budeme řídit jejich konkrétními přáními a potřebami,“ vysvětlila vedoucí Monika Čermáková. Přístavba, kde bydlí šest osob s těžkou formou autismu, dostane novou střechu.

Domov Radost budemít nový kabát i košili. Rekonstrukce začala
18. března 2019 - Domov Radost bude mít nový kabát i košili. Rekonstrukce začala.

Velké přesuny začínají právě dnes. Pomohou při nich nejenom zaměstnanci domova, ale i další pracovníci Diakonie Západ, pod kterou zařízení spadá. „Bude to vlastně taková akce Kulový blesk. Nejdůležitější je, abychom co nejvíce předešli rizikům. Přeci jenom mají naši klienti specifické potřeby a změny jsou pro ně složité,“ nastínila Čermáková. Do pátku by měl být objekt kompletně vyklizený. Pak začnou první stavební práce.

Přechodně na jiné adrese
Dočasný azyl získá Radost ve stodském Centru sociálních služeb (CSS). Prozatímně jiná adresa bude platit i pro odlehčovací službu Pírko, která v hlavní budově v Merklíně funguje. Tato forma podpory umožňuje rodině, aby do zařízení krátkodobě dala svého blízkého a mezitím načerpala síly nebo si vyřídila osobní záležitosti. „Prostory dříve sloužily zdravotně postiženým, takže jsou vyhovující. Pro lidi s poruchou autistického spektra se bez problémů vytvoří jednolůžkové pokoje, kapacita je dostačující,“ řekl ředitel Radomír Bednář. Původní areál totiž CSS už skoro celý opustila. Díky transformaci vznikly ve městě a dalších obcích pro hendikepované samostatné domácnosti.
Tento model mají také v Domově Radost. Na přilehlé zahradě vyrostly před třinácti lety dva menší domy se čtyřiadvacetihodinovou péčí. Jejich obyvatel se zmiňovaná oprava nijak nedotkne, stěhovat se proto nemusejí. Náklady na rekonstrukci hlavní budovy činí devět milionů korun, většina sumy jde z evropských dotací.
Domov Radost se stará o 30 klientů starších 18 let. Jde o jediné pobytové zařízení pro lidi s těžkou formou autismu v Plzeňském kraji, kterým slouží polovina lůžek. Kapacita je stále plná. „Máme pořadník. Pokud se nějaké místo uvolní, okamžitě ho obsadíme. Obracejí se na nás lidé z různých koutů Čech. Nedostatek služeb je v celé republice,“ zdůraznila Čermáková. Nouzi může částečně zmírnit další domácnost pro šest osob, kterou plánuje otevřít už uvedené stodské CSS. „Každé rozšíření je samozřejmě dobré. Nicméně situace se tím zcela nevyřeší,“ myslí si vedoucí Radosti. Zmínila, že jí scházejí zaměstnanci. Stávající patnáctičlenný tým by ideálně zdvojnásobila. Podobně je tomu s dobrovolníky. Do Merklína dojíždějí čtyři, potřeba by jich bylo alespoň deset

Touto cestou bychom chtěli poděkovat Plzeňskému kraji za velkou pomoc se zajištěním přechodného domova pro naše klienty.