Duševní nepohoda a jak se cítit lépe

14. dubna 2021

Na krizové centrum se často obrací lidé, kteří se necítí dobře, potýkají se se stresem, úzkostí a nepříjemnými pocity způsobenými zátěžovými situacemi v jejich životě. Cítí se unaveně, smutně, zažívají úzkost.

Následující text se věnuje tomu, jak si pomoci k tomu, abyste nám bylo lépe, když cítíme, že je naše duševní rovnováha narušena a jak poznat, kdy už je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Duševní nepohoda a jak se cítit lépe
14. dubna 2021 - Duševní nepohoda a jak se cítit lépe

10 praktických rad, jak se cítit lépe, aneb základní prvky psychohygieny:

1. Fyzický pohyb – pravidelná fyzická aktivita zlepšuje náladu a snižuje stres, má pozitivní vliv při léčbě deprese. Zkuste najít takovou aktivitu, která Vás bude bavit a přinášet Vám radost. Na sportování si vyhraďte čas a snažte se o pravidelnost.
  2. Zdravý režim – pro duševní rovnováhu je důležitý též pravidelný a dostatečný spánek. Je dobré chodit si lehat a vstávat ve stejnou dobu a spát alespoň 7 hodin denně. Důležitá je též pravidelná, vyvážená a zdravá Nezapomínejte na pravidelný odpočinek. Snažte se omezit čas u PC a na sociálních sítích.
  3. Stanovujte si dosažitelné cíle – cíle si definujte tak, aby byly reálné a splnitelné. Postupujte po malých krocích, pokud se něco nepovede, zkuste to brát ne jako zklamání ale jako šanci zkusit to jinak. Za úspěchy se pochvalte.
  4. Kontakt s druhými lidmi – buďte s lidmi, se kterými je Vám dobře, i kdyby jen telefonicky nebo po skypu.
  5. Vyvážení práce a volného času – naučte se odpočívat, věnujte čas nejen práci, ale i svým zájmům a koníčkům.
  6. Je ok nebýt ok – každý se někdy cítí smutný, unavený, zažívá úzkost. Když se to stane, buďte na sebe hodní a věnujte se tomu, co pomáhá. Je dobré mít u sebe vypozorované, co Vám pomůže, když se dobře necítíte.
  7. Učte se pracovat se svými emocemi – věnujte pozornost tomu, co se děje v přítomnosti a učte se znát svoje emoce. Zkuste se zaměřit na pozitivní emoce, „přeznačkovat“ události, najít i na těch negativních něco dobrého (každou krizí se něco učíme, posouvá nás to dále). Zaměřte se na problém a jeho řešení, hledejte příčinu svých negativních emocí a duševní nepohody a tyto příčiny se snažte řešit.
  8. Osvojte si relaxační a autoregulační cvičení, odkaz na ně naleznete například zde: https://www.opatruj.se/multimedia#c969. Někomu též pomáhá se z pocitů „vypsat“ nebo je znázornit výtvarně.
  9. Svěřte se někomu blízkému, komu důvěřujete
  10. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc – pokud se necítíte dobře delší dobu, máte pocit, že přestáváte zvládat svoji práci a vztahy, cítíte se stále napjatí a v úzkosti, špatně spíte, nemáte zájem o věci, které Vás dříve bavily, či jste unavení, podráždění a nemůžete se soustředit, může to být příznak duševního onemocnění. Pokud Vás smutná nálada a úzkostné myšlenky neopouštějí a stav se nezlepšuje, ale spíše zhoršuje, vyhledejte odbornou pomoc.

Kde hledat pomoc:

• Krizové centrum – v Plzni se můžete obrátit Plus pro lidi v krizové situaci, a to pro psychickou podporu, vyslechnutí či pro základní orientaci v problematice. K dispozici je služba telefonicky (733 414 421), emailem (plus@diakoniezapad.cz) nebo osobně v rámci otvírací doby: (pondělí–pátek 8:30 – 17:00) na adrese Resslova 12, Plzeň.
  • Krizové linky, chaty – V Plzni funguje například Linku důvěry Ledovec +420 739 055 555
  • Psycholog – provádí diagnostiku a psychologické poradenství
  • Psychiatr – lékař, který léčí zejména psychofarmaky (léky ovlivňující duševní stav)
  • Psychoterapeut – odborník, který absolvoval státem certifikovaný, dlouhodobý psychoterapeutický výcvik

Seznam oborníků se soukromou ambulancí najdete na serveru ZnamyLekar.cz.

Více kontaktů lze nalézt například zde: https://nevypustdusi.cz/kde-hledat-pomoc/