Jak řešit domácí násilí

19. května 2021

V dnešním článku jsme se zaměřili na problematiku domácího násilí.
V textu najdete doporučení, co dělat a na koho se obrátit, pokud se na Vás někdo násilí dopouští, i to, jak pomoci, pokud máte podezření, že se domácí násilí týká někoho z Vašich blízkých (rodina, přátelé, kolegyně v práci atp.).

Jak řešit domácí násilí
19. května 2021 - Jak řešit domácí násilí

Domácí násilí je fyzické, psychické nebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich soukromí a tím skrytě mimo kontrolu veřejnosti, intenzita násilných incidentů se stupňuje a vede ke ztrátě schopností včas tyto incidenty zastavit a efektivně vyřešit narušený vztah. Tím, že se domácí násilí odehrává doma za zavřenými dveřmi, zůstává často dlouhou dobu skryto. Ne pro všechny je tak domov bezpečným místem.

Pokud Vám někdo ubližuje, je důležité si připustit, že to co se děje není v pořádku a zároveň si uvědomit, že to není Vaše vina.

Co dělat, pokud u Vás doma k násilí dochází:

• V případě ohrožení/napadení volejte Policii ČR (158, příp. linku 112).
  • Policie má možnost násilníka vykázat ze společného obydlí- vykázání pachatele na 10 dní a zákaz jeho přibližování k oběti, tato doba lze prodloužit.
  • Neodklízejte případné stopy po násilí, pokud jste zraněný/á, vyhledejte lékaře a nechte si vypracovat lékařskou zprávu, svá zranění vyfoťte - mějte důkazy o násilí.
  • Na agresora můžete podat trestní oznámení, domácí násilí je trestný čin.
  • Svěřte se někomu, pořádejte o pomoc své blízké, je dobré vědět, ke komu byste případně mohl/a jít, kdo Vám pomůže atp.
  • Vysvětlete dětem, co se děje.
  • Vytvořte si bezpečnostní plán – mějte u sebe důležitá telefonní čísla, je dobré mít sbalenou tašku s doklady, penězi, léky, platební kartou, základním oblečením- pokud se bojíte, že partner tašku objeví, lze ji uschovat u někoho, komu věříte. Promyslete si, kudy budete utíkat, kudy utíkat by měly vědět i děti. Požádejte o pomoc sousedy, domluvte si signál, kdy mají volat policii.

Nebojte se vyhledat pomoc a podporu a začít svoji situaci řešit. Odborníci Vám poradí, jaké máte možnosti, sestaví s Vámi bezpečnostní plán a naplánují potřebné kroky. Pamatujte si, že násilí, které se neřeší, má tendenci se stupňovat.

Pokud se násilí děje někomu ve Vašem okolí, nezavírejte před ním oči a nabídněte pomoc.

Co dělat, pokud znáte někoho, komu je ubližováno:

• Dejte ohrožené osobě najevo, že Vám na ní záleží a že se o ni bojíte.
  • Dejte najevo, že jí věříte, nezpochybňujte její příběh.
  • Řekněte jí, že nikdo si nezaslouží, aby mu bylo ubližováno.
  • Podpořte ji v řešení a ve vyhledání odborné pomoci.
  • Pomozte jí najít dostupnou pomoc.
  • Nabídněte doprovod na policii, k lékaři, k odborníkovi.
  • Ohroženou osobu do ničeho nenuťte, nezlobte se na ni, pokud ze vztahu hned neodejde, musí se rozhodnout sama.
  1. Pokud Vy sám nedokážete zvládat svůj vztek a agresi, nebojte se říci si o pomoc a svůj problém řešit. Dnes již existují specializované služby pro původce násilí. Více informací získáte například zde: https://zvladanivzteku.cz/

Síť pomoci:

1. Intervenční centrum, které sídlí v každém kraji
  • Plzeňský kraj:

Adresa: Cukrovarská 16, 301 00 Plzeň

Telefon: 777 167 004 (službu je možné na této lince sjednat nonstop)

E-mail: ic@dchp.charita.cz

1. Bílý kruh bezpečí
  • Nonstop bezplatná telefonní linka 116 006
  • Adresa: Jungmannova 1, 301 00 Plzeň
  • E-mail: bkb.plzen@bkb.cz
  • Telefon: 734 157 200
  1. Profem (lze se obracet telefonicky, mailem, na facebook, na chat, na online poradnu)
  • Telefon 608 222 277 (sociální pracovnice každý pracovní den 9:00 až 15:00; právní pomoc každé úterý 9:00 až 12:00 a středu od 17:30 do 20:30)
  • Email: info@profem.cz
  • Facebook (každý pracovní den od 9:00 do 15:00)
  • Chatové poradenství https://elinka.internetporadna.cz/linky/linka-profem (každé všední pondělí od 9:00 do 12:00 a středu od 16:00 do 19:00)
  • Online poradna pomoc.profem.cz/cs/s-cim-vam-pomuzeme/poradna (odpovídají do 10 pracovních dnů, odpověď Vám přijde emailem)
  1. Rosa
  • Nabízí odborné sociální poradenství po telefonu na linkách 739 709 764 a 602 246 102 (každý všední den mezi 9-18 hodinou).
  • Pro přímé internetové poradenství pište na mail: poradna@rosa-os.cz
  1. Aplikace Bright Sky CZ
  • mobilní aplikace, která obsahuje rady, kontakty i možnost vést si deník útoků

Obrátit se však můžete též na Diakonii Západ, a to pro psychickou podporu, vyslechnutí či pro základní orientaci v problematice. Konkrétně je tu pro Vás služba Plus pro lidi v krizové situaci, a to telefonicky (733 414 421), emailem (plus@diakoniezapad.cz) nebo osobně v rámci otvírací doby: (pondělí-pátek 8:30 – 17:00) na adrese Resslova 12, Plzeň.