Jak zvládnout home office, když máte doma děti?

1. dubna 2021

Současná situace s sebou přináší zvýšené nároky na jednotlivce i celé rodiny. Děti jsou od podzimních měsíců opět na distanční výuce, rodiče často na home office, což klade zvýšené nároky na obě skupiny. V následujícím článku přinášíme praktické rady, které Vám pomohou nastalou situaci zvládat a nezbláznit se z toho.

Jak zvládnout home office, když máte doma děti?
1. dubna 2021 - Jak zvládnout home office, když máte doma děti?
  1. Mějte prostor určený pouze pro práci – Vyhraďte si stůl nebo místo, které budete užívat výhradně na práci. Vysvětlete dětem (pokud to jejich věk dovolí), že pokud se na tomto místě nacházíte, pracujete a je tak vhodné, aby například zaklepaly, než vejdou do místnosti a snažily se Vás příliš nerušit. Toto pracovní místo udržujte uklizené, ať Vás při práci rozptyluje co nejméně věcí.
  2. Sestavte si harmonogram dne – Naplánujte si den do bloků, rozdělte čas mezi práci a péči o děti. S tímto harmonogramem seznamte i děti, ať ví, co se bude během den dít a kdy se jim budete věnovat. Domluvte se s dětmi, co podniknete ve volném čase. Při sestavování harmonogramu dne počítejte s pauzami na odpočinek a na jídlo. Je dobré vědět, co uvaříte, aby Vám to nezabralo příliš času, nebo zda si jídlo připravíte den předem, nebo si ho například necháte dovést.
  3. Udělejte si seznam úkolů – Naplánujte si, co potřebujete za daný den stihnout a splněné úkoly si odškrtávejte. Počítejte s tím, že můžete být od práce vyrušeni, takto nezapomenete, co máte vše udělat. Rozmyslete si, které úkoly zvládnete v přítomnosti dětí a na které potřebujete klid a uděláme je, až budou děti například spát nebo nebudou doma.
  4. Zabavte děti – Vymyslete dětem aktivity, které je budou bavit, snažte se i jim naplánovat den tak, aby se věnovaly jak učení, tak měly čas na věci, které dělají rády.
  5. Mějte pravidelné pauzy a nezapomeňte na pohyb – Pauzy je dobré proložit pohybem, což bude bavit i děti a příjemným bonusem bude to, že je trošku unavíte.
  6. Zapojte partnera a další pečující osoby – Domluvte se s partnerem, kdy bude mít na starost děti on, kdy vy a jaký čas budete trávit všichni spolu. Využijte pomoci babiček, vzájemné pomoci kamarádek apod., pokud to lze. Nebojte se říci si o pomoc.
  7. Využijte nabídku odborné pomoci- Pokud cítíte, že je pro Vás situace již neúnosná
    a potřebujete si s někým promluvit, nebojte se obrátit na odbornou pomoc. Rozhovor
    s odborníkem Vám může pomoci nalézt potřebný klid a vnitřní zdroje, nahlédnout na věc z různých úhlů pohledu, zanalyzovat celou situaci a promyslet možnosti řešení. Využít můžete specializované linky a online poradny pro rodiče nebo přímo krizové centrum.
  • Linka pro rodinu a školu je v provozu nonstop a je dostupná na telefonním čísle 116 000. můžete každý den od 15 do 18 hodin využít i online chatu. (https://linkaztracenedite.cz/chat/)
  • Rodičovská linka (606 021 021) je k dispozici od pondělí do čtvrtka v čase od 9 do 21 hodin a v pátek od 9 do 17 hodin.
  • Aperio – Linka pro mámy a táty (739 416 408) každé pracovní pondělí a čtvrtek od 11 do 16 hodin.

Pokud jste z Plzně a okolí, můžete se obrátit na naše Krizové centrum Plus pro lidi v krizové situaci, které sídlí na adrese Resslova 12, Plzeň, 30100.

Kontakt:

E-mail: plus@diakoniezapad.cz