Kam jdou vymožené peníze?

14. února 2022

Minulý rok došlo k velké novele občanského soudního řádu a exekučního řádu. V článku Vám přinášíme několik významných změn, které se týkají především toho, v jakém pořadí exekutor použije vymožené peníze.

Kam jdou vymožené peníze?
14. února 2022 - Kam jdou vymožené peníze?

Peníze vymožené exekutorem od 1. 1. 2022 se použijí nejdříve na náklady exekuce, poté na jistinu, na úroky, dále na úroky z prodlení a naposledy na náklady oprávněného. Díky tomu by měly úroky růst pomaleji než dříve a pro dlužníky by mělo být snazší splatit exekuci rychleji.

Od 1. 1. 2022 také platí pravidlo, že exekutor pošle alespoň jednou za kalendářní rok informaci o tom, kolik vymohl, pokud ho o to požádáte a nedomluvíte se jinak. Informace bude zasílat elektronicky. Opět je možné na žádost zaslat také elektronickou kopii spisu. Pokud budete žádat opakovaně, je možné, že si exekutor bude účtovat náklady.

Dlužníkům podává již pravidelně pomocnou ruku naše služba Poradna pro občany v nesnázích, která funguje v Plzni, Rokycanech i Klatovech. Naše zaměstnance můžete zastihnout na emailu poradna@diakoniezapad.cz