1. dubna 2020

Současná situace kolem koronavirové pandemie má dopad i na ty nejcitlivější, kterými jsou lidé s mentálním postižením a poruchou autistického spektra. Vlivem vládních opatření došlo k uzavření některých sociálních služeb. Mezi ně patří i naše denní stacionáře, které jsou 4, respektive 5 (Stacionář Človíček v Plzni provozuje dva programy). V době plného provozu v nich naši profesionálové pečují až o 93 klientů ve věku od 4 do 64 let.

1. dubna 2020 - Klientům uzavřených stacionářům pomáhají kolegové z krizového centra Plus a Poradny Diakonie Západ

Uzavření stacionářů znamená vyšší nároky na blízké pečující, kterými jsou nejčastěji rodiče. Společně tráví mnoho času a jsou vystaveni extrémní psychické zátěži.

I v této době dokážeme efektivně pomoci. Zůstáváme nadále ve spojení s pečujícími a poskytujeme jim tolik potřebnou podporu. Doporučujeme jim i jiné služby, mezi něž patří Poradna pro občany v nesnázích a Plus pro lidi v krizové situaci. V poradně bezplatně pomohou zorientovat se a hájit svá práva ve složitých situacích. Ve druhé službě pracovníci nabízejí v náročných životních situacích bezplatnou psychickou podporu. Na tyto služby se neváhejte kdykoli obrátit, a to zcela anonymně a v obou případech zdarma.

Tuto situaci a její úskalí velmi dobře popisuje článek

Je třeba redukovat stres. Izolace může u autistů zvyšovat agresi, říká Jůn

Zdoj: Aktuálně cz.