Nouzový plán

31. ledna 2022

Staráte se sama/sám o těžce postiženého syna? Co když se s Vámi něco stane? Kdo se o něj postará?Pečujete o svoje staré rodiče a denně dojíždíte do práce? Co když budete mít cestou nehodu? Kdo jim dá večer léky? Kdo jim bude pomáhat?

Nouzový plán
31. ledna 2022 - Nouzový plán

To je jen malý příklad tíživých otázek, které mohou potrápit nejednoho pečujícího. Řešením může být tzv. NOUZOVÝ PLÁN PÉČE, který bude v případě potřeby velmi snadno aktivován a pomůže Vás zastoupit v péči o druhé, když se ocitnete v nouzové situaci, jako je náhlá nemoc či úraz. S vyplněním plánu Vám rádi pomůžeme nebo můžete využít i bezplatnou linku pro pečující – Pečuj doma 800 915 915.

Co k tomu potřebujete?

1. Nejprve se zamyslete, jestli máte ve svém okolí někoho blízkého, kdo by byl ochoten se na přechodnou dobu a ze dne na den postarat o Vašeho blízkého. Může to být sourozenec, prarodič, soused nebo dobrý kamarád. Každopádně by to měl být někdo, koho dobře znáte Vy i ten, o koho pečujete.
  2. Pokud někoho takového znáte (ideálně 2 osoby), oslovte je s prosbou, zda by byl ochoten se stát Vaším zástupcem/náhradníkem pro nenadálé situace. Je dobře, pokud se na vybrané osobě shodnete Vy i Váš blízký. Když s tím bude souhlasit, máte vyhráno.
  3. Vyplňte formulář NOUZOVÝ PLÁN PÉČE, který najdete zde: https://www.pecujdoma.cz/nase-sluzby/nouzovy-plan-pece/. Je v něm dostatek prostoru pro uvedení všech důležitých potřeb: dietní omezení, léky a jejich dávkování, využívání speciálních pomůcek apod.
  4. Vyplněný formulář pak uložte v odkaze na stejné webové stránce, kde je i formulář ke stažení. Od Pečuj doma pak poštou obdržíte vytištěný vyplněný formulář Nouzového plánu péče, Průkaz pečujícího, který noste u sebe, a samolepku Jsem pečující, kterou si nalepíte na kartičku pojištěnce. Formulář si pak okopírujte a předejte náhradníkovi. Je dobré jej umístit i u sebe doma např. na ledničku. Jedná se o místo, kde jsou zvyklí záchranáři hledat důležité informace.
  5. Pokud se Vám cokoli stane, složky integrovaného záchranného systému kontaktují Vaše náhradníky nebo Pečuj doma. Ti potom zajistí předání péče náhradníkovi.

V případě dotazů se můžete obrátit na naši vedoucí ambulantních služeb (Mgr. et. Mgr. Václavu Bláhovou), která pro Vás výše uvedené informace připravila a určitě bude nápomocna v řešení případných dotazů.em