Online kampaň “MENTÁLNÍ OBOHACENÍ” obdaruje i chráněné bydlení Diakonie Západ

29. ledna 2020

Lidé s mentálním postižením to nemají lehké. Jsou jiní. Neznamená to ale, že jsou špatní. Naopak. Mají něco, co my nemáme. Jsou spontánnější, upřímnější, bezprostřednější a důvěřivější než my. V tom pro nás mohou být obohacením. Pomozte i vy.

Online kampaň “MENTÁLNÍ OBOHACENÍ” obdaruje i chráněné bydlení Diakonie Západ
29. ledna 2020 - Online kampaň “MENTÁLNÍ OBOHACENÍ” obdaruje i chráněné bydlení Diakonie Západ

Od jedenáctého prosince běží online kampaň s názvem MENTÁLNÍ OBOHACENÍ, která upozorňuje na problematiku přijetí osob s mentálním postižením společností. I přes veškerou snahu neziskových organizací umožnit lidem s handicapem svůj život plnohodnotně prožít a nejen přežít, se jejich klienti v každodenním životě setkávají s obavami, odmítavým postojem a někdy i pohrdáním. Lidé s mentálním postižením to nemají lehké. V minulosti bývali zcela vyřazeni z běžné společnosti, a i nyní o nich stále převládají předsudky. Příkladem za všechny může být postoj některých obyvatel Svitávky a Náměště na Hané, kteří se v tomto roce striktně postavili proti zřízení chráněného bydlení u nich v obci.

Ke kampani MENTÁLNÍ OBOHACENÍ se může připojit široká veřejnost a šířit informace či přispět na projekty neziskových organizací a společně tak bojovat proti stále převládajícím negativním postojům společnosti. Na webu mentalniobohaceni.cz je možné přispět 25 projektům. Jedním z nich je i rekonstrukce již dosluhujích kuchyňských prostory v chráněném bydlení Můj 1+0 Přeštice.

Součástí kampaně je i video, ve kterém jsme se rozhodli ukázat, kam až jsou někdy lidé schopni zajít v odsuzování těch, kteří mají nějaké postižení. Na videu spolupracoval režisér Zděněk Suchý, hip-hopová skupina Gambrz Reprs, herec Petr Čtvrtníček, zpěvák Dan Bárta a výtvarník Aleš Najbrt. „S předsudky a porušováním práv lidských svobod vůči lidem s mentálním postižením se ve společnosti setkáváme i přesto, že nikomu neubližují, nikoho neokrádají a nenarušují zákony ani etické kodexy více než ostatní. Možná bychom neměli zapomínat na to, že každého z nás může v životě potkat situace, kdy se i on sám nebo jeho nejbližší mohou dostat na tu druhou stranu normálnosti a být vnímám okolím jako ten jiný,“ dodává Gabriela Štěpánková, ředitelka Portusu Praha.

Kampaň “MENTÁLNÍ OBOHACENÍ” vznikla na základě unikátního dlouholetého partnerství Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky) a neziskové organizace Portus Praha.
V letošním roce Buřinka slaví 25 let a Portus Praha 20 let od svého vzniku a tato iniciativa je společným dárkem pro regionální organizace pomáhající lidem s mentálním postižením. „Se sdružením Portus Praha se již 20 let společně snažíme zajišťovat mentálně postiženým lidem důstojný domov a zlepšovat kvalitu jejich života. Kampaň MENTÁLNÍ OBOHACENÍ je náš nový projekt upozorňující na přetrvávající předsudky ve společnosti,“ vysvětluje Petr Malina, ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Začátek Portusu Praha a AKCE CIHLA

Vše začalo v roce 1999 v Horním Maxově, kdy se rozhodla parta kamarádů a dobrovolníků pomáhat v ústavu pro lidi s mentálním postižením. Tito dobrovolníci pak hledali vhodný prostor k vybudování menšího bydlení, podobného běžné domácnosti. V obci Slapy nad Vltavou byl nevyužitý objekt bývalé fary, který zrekonstruovali a začali zde provozovat chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením. Do té doby byla na území České republiky možná pouze ústavní péče. Na rekonstrukci chráněného bydlení bylo ovšem nutné sehnat finance. V té době se zrodil nápad sbírkové a osvětové kampaně AKCE CIHLA. Postupem času se kampaň rozšířila i do dalších regionů a činnosti Portusu se rozrostly o další aktivity podporující mentálně postižené.

Kontakt:
Gabriela Štěpánková, ředitelka PP, reditel@portus.cz, 773920997