V době karantény pomáháme dětem se školou

19. března 2020

Adite pro náhradní rodiny pomáhá v době karantény dětem se zvládnutím balíku jménem „ŠKOLA“.

Vzhledem k probíhající karanténě nám zůstávají děti v domácnostech, s látkou ze školy si musí poradit rodiny samy. Úkoly jsou dětem zadávány přes internet. Přesto, že se v dnešní době zdá, že jde o snadný úkol, pro některé rodiny je tento způsob téměř nezvládnutelný. Stává se, že osoby, které o dítě pečují, v našem případě často prarodiče, si neví rady s tím, jak na internetu s úkoly pracovat, nemohou tedy dítě při plnění úkolů podpořit a zajistit, že dítě úkoly splní.

V době karantény pomáháme dětem se školou
19. března 2020 - V době karantény pomáháme dětem se školou

Klíčoví pracovníci Adite denně hovoří s pěstounskými rodinami a zjišťují, jak současnou situaci pěstouni a děti zvládají.
V pondělí jsme hovořili i s rodinou naší klientky Natálky, která je nyní v 8. třídě. Zjistili jsme, že rodina není v současné době schopna získávat dostatečné informace o učivu a vyžadovaná komunikace se školou není plně zajištěna. Klíčová pracovnice Veronika neváhala, a kontaktovala v této věci naši koordinátorku dobrovolníků Lucku, s žádostí o pomoc v této rodině.
Lucka rychle reagovala na žádost, najít pro rodinu dobrovolníka, který by se s dítětem učil online a pomáhal mu zvládat zadané úkoly ze školy, byl v přímém kontaktu s učiteli Natálky a ulevil tak rodině. Podařilo se skoro nemožné, a již druhý den dobrovolnice Kristýna byla vyhledána. Již od středy tak Kristýna pomáhá rodině. Pro babičku, pěstounku dítěte je toto velká úleva, jelikož od zavření školy se v rodině nedařilo úkoly plnit a bylo velké riziko, že Natálka bude mít ve škole velké nedostatky.
Děkujeme naší koordinátorce Lucce za rychlou reakci a nasazení. Též dobrovolnici Kristýně za velkou ochotu a pochopení náročné situace dítěte.
Všem rodinám, které nyní bojují s povinnostmi se školou přejeme hodně síly, a nebojte se obrátit na své okolí či služby Diakonie Západ. V současné době i online komunikace velmi pomáhá.

Naše pomoc má mnoho tváří.

Za Tým Adite pro náhradní rodiny
Veronika a Jiřina