Výtvarná soutěž v Klubech pro děti a mládež už zná své vítěze

14. ledna 2019

Adventní čas se v nízkoprahových Klubech pro děti a mládež, které zřizuje Diakonie Západ, nesl v duchu těšení se na vánoční svátky, samozřejmě i na nadílku pod stromečkem a na téměř dvoutýdenní prázdniny. Prosincové dny jsme využili pro to, abychom se s našimi klienty bavili o tom, co pro ně Vánoce znamenají, jak nejlépe by je chtěli prožít, zda znají jejich význam, dodržují nějaké tradice, ale i o tom, co očekávají pod stromečkem.

Výtvarná soutěž v Klubech pro děti a mládež už zná své vítěze
14. ledna 2019 - Výtvarná soutěž v Klubech pro děti a mládež už zná své vítěze

Jelikož se toto téma prolínalo všemi Kluby, vyhlásila jsem z pozice vedoucí služeb pro děti a mládež výtvarnou soutěž o nejkrásnější vánoční obrázek.

Klienti dostali prostřednictvím vánoční výtvarné soutěže možnost projevit své umělecké nadání a dát průchod své mnohdy skryté kreativitě. Pod vidinou lákavých odměn se do soutěže zapojili i uživatelé, kteří běžně o aktivizační, ani preventivně vzdělávací aktivity nejeví velký zájem“, přibližuje pohled z Klubu koordinátor plzeňského Klubu Atom pro děti a mládež - Tadeáš Hrdlička.

Vánočně zaměřená soutěž také ukázala, že pod kouzlem Vánoc a zimy si každý představuje něco jiného. Někdo ztvárnil klasické vyobrazení tradičních českých Vánoc včetně zasněžené krajiny, sněhuláků nebo vloček a byli i tací, kteří si své ideální Vánoce vysnili v krásném tropickém ráji. Tato aktivita nám pomohla se svátečně naladit, zklidnit a přinést do Klubu tu správnou vánoční atmosféru.

Všechny vánoční obrázky jsme v pátek 14. prosince svezli z lokalit na jedno místo a v rámci poslední klubové porady roku 2018 spojené s návštěvou ředitelky střediska, její zástupkyně i seniorátního faráře jsme nechali právě tuto trojici vybrat obrázek nejkrásnější. Výběr to nebyl jednoduchý, před hodnotiteli bylo rozloženo skoro 50 obrázků, za kterými se skrývaly jedinečné příběhy jejich autorů. Postupným zužováním výběru byl vítězný obrázek vybrán a největší gratulace tak putovala do našeho nejmladšího zařízení – Klubu Magnet pro děti a mládež v Chotěšově. Odměnou vítěze pak byl velký výtvarný set, který mu umožní tvořit spoustu dalších děl.

V dalším kole pak zástupci jednotlivých Klubů vybírali tři nejhezčí obrázky z ostatních Klubů tak, abychom ocenili snahu i dalších úspěšných malířů, kteří byli následně odměněni již drobnějšími, ale přesto pro ně hodnotnými cenami, které je viditelně potěšily. I ti, kteří ceny nezískali, si kreslení a sváteční atmosféru na Klubech užili. Některé z klientů, kteří se soutěže neúčastnili, vyhlášení vítězů a předání cen dokonce přesvědčilo k zapojení se do podobných aktivit v budoucnu. A tak už se těšíme na další výzvu!

Mgr. Václava Egermaierová – vedoucí služeb pro děti a mládež