Zdražování energií nejvíce zasáhne hendikepované

28. února 2022

S neustále se zdražujícími energiemi je nutné poskytnout součinnost těm nejvíce zasaženým lidem, především pak našim klientům, kteří mají různá zdravotní a mentální postižení. Podle informací Českého Rozhlasu jsou to právě lidé s hendikepem, kteří na zdražování energií doplácejí nejvíce.

Zdražování energií nejvíce zasáhne hendikepované
28. února 2022 - Zdražování energií nejvíce zasáhne hendikepované

Často se jedná o lidi, kteří jsou například závislí na řadě přístrojů, které mají vyšší spotřebu elektřiny. Řada lidí navíc žije z invalidního důchodu a má velmi omezené možnosti přivýdělku. Těmto lidem se nyní otevřela možnost dorovnat ztrátu za vyšší platby za energie díky příspěvku na bydlení. Ten se jednorázově navýší právě z důvodu zohlednění potřeb lidí s nižšími příjmy. Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc spustilo speciální kalkulačku, která lidem vypočte, jestli na dávku mají nárok a případně v jaké výši: energetickyprispevek.cz.

Do kalkulačky stačí jednoduše zadat počet osob žijících v domácnosti, celkový příjem a poštovní směrovací číslo. Systém si pak návštěvníky dále naviguje, kam je potřeba. Pokud vyhodnotí, že má klient na dávku nárok, rovnou ho přesměruje na stránku, kde vyplní potřebnou elektronickou žádost.

S případným zvládnutím vyšších cen energií se můžete poradit také v naší službě Poradna pro občany v nesnázích nebo našim klientům s postižením rádi poradí zaměstnanci služby Jdeme dál pro osoby s postižením.