Analýza pracovního vykořisťování a nelegálního zaměstnávání cizinců v PK

Image
Analýza pracovního vykořisťování a nelegálního či neregulérního zaměstnávání cizinců v Plzeňském kraji
Uprchlíky z Ukrajiny některé pracovní agentury zneužívají jako novodobé otroky.
13/03/2024

Pracovníci služby Terén pro ohrožené osoby Diakonie Západ ve spolupráci s dalšími kolegy vytvořili detailní analýzu pracovního vykořisťování a nelegálního či neregulérního zaměstnávání cizinců v Plzeňském kraji a s tím souvisejících témat. Zadavatelem bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Detailní zpráva vychází z bohaté praxe terénní sociální služby a shrnuje dosavadní poznatky problematiky i existující výstupy. 

Analýza poukazuje především na neblahou situaci ukrajinských uprchlíků, kteří jsou vystaveni nátlaku ze strany některých zaměstnavatelů a pracovních agentur. Jejich životní podmínky jsou katastrofální a často se podobají novodobé formě otroctví. Uprchlíci, kteří sem přišli zasaženi válkou, se tak musí potýkat s dalším bojem o důstojný život. "Je důležité na toto téma mluvit. Šířením povědomí o nevhodném zacházení s pracovníky z válkou stižené Ukrajiny i z dalších oblastí chceme rozdmýchat debatu o téhle skryté bolesti trhu práce a přispět k nápravě," říká Jan Neckář, vedoucí Terénu pro ohrožené osoby. 

Analýza vznikla za podpory projektů EURES Czech Republic + 3Z UP! a zejména díky proaktivnímu přístupu našich pracovníků i dalších kolegů, kterým nejsou lhostejné nedůstojné podmínky zahraničních pracujících. Cílem analýzy je přispět k prevenci a boji s prekérním zaměstnáváním, které se velmi často dotýká i českých občanů. 

Dokument ke stažení ZDE.

Také si na toto téma poslechněte poutavý rozhovor v Českém rozhlase (odkaz cca od 24.minuty) ZDE.

Kontaktní osoba: Jan Neckář, DiS., vedoucí služby Terén pro ohrožené osoby. 

jan.neckar@diakoniezapad.cz, tel. 775 720 493